PROTEİN NEDİR?

PROTEİN NEDİR?

PROTEİN NEDİR?

PROTEİN NEDİR?

Proteinler, amino asitlerin zincir halinde birbirlerine bağlanması sonucu oluşan organik bileşiklerdir. Proteinlerin sindirimleri midede başlar. Proteinler 20 çeşit amino asitten meydana gelir.

Bu amino asitlerin dizilimi proteinlerin görevlerini belirler. Vücudumuzda proteinler DNA sentezi, hücreler iletişimi, metabolik faaliyetler ve daha birçok vücut fonksiyonunda önemli rol oynar.

Proteinler, hayvansal proteinler ve bitkisel proteinler olarak ikiye ayrılır. Hayvansal proteinler yumurta, peynir, süt, yoğurt, tavuk, et, hindi, balık gibi yiyeceklerde bulunur. Bitkisel proteinler soya, bezelye, mercimek, fasülye gibi bitkilerde daha yüksek oranda bulunur.

PROTEİN TOZU NEDİR?

Protein tozu, en temel supplementlerden biridir. Protein tozu yüksek konsantrasyonda proteinleri dolayısı ile vücudun ihtiyacı olan amino asitleri içerir. Protein tozları genellikle sütten üretilir ve aslında bir süt ürünüdür. Zararlı kimyasal ürünler değillerdir. Bunun dışında yumurta gibi kaynaklardan da protein tozu üretilebilir.

Protein tozu çeşitleri farklı olsa bile kullanılan ham maddeler genellikle Konsantre, İzole ve Hidrolize hammadde ile üretilir. Bu hammaddeleri tek tek incelersek;

İzole Whey Protein Tozu: İzole whey protein tozu %90 ve üzerinde protein içeren ham maddelere denir.

Konsantre Whey Protein Tozu: İzole whey protein tozu %34 ile %89 arasında protein içeren hammaddelere denir. Genellikle %70 ve %80’lik protein konsantreleri kullanılır. %80’lik bir whey protein konsantresinde 80 gr protein, 5-7 gr yağ ve 5-7 gr laktoz bulunur. Kalan kısım, nem, diğer eser miktardaki maddelerdir.

Hidrolize Whey Protein: Enzimlerle parçalanmış proteinler daha düşük molekül ağırlığına sahip olur. Midede daha çabuk sindirilir ve daha hızlı emilime geçer. Hidrolizasyonun derecesine göre proteinler daha hızlı emilim sağlar. 500 ve 1000 molekül ağırlığına indirilmiş protein tozları dipeptid ve tripeptid formunu alır. Bu ikili ve üçlü amino asit zinciridir. Dipeptid ve Tripeptidler sindirim gerektirmeden direk ince bağırsakta emilim sağlar.

İzole Whey Protein tozu daha hızlı mıdır?

Hayır. İzole veya konsantre whey Protein tozu aynı hızdadır. Hidrolize whey protein tozu daha hızlıdır. 500 dalton molekül boyutundaki hidrolize whey Protein tozu en hızlısıdır.

PROTEİN TOZU NE İŞE YARAR? PROTEİN TOZUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Sağlıklı bir yaşam için en önemli besin maddelerinin başında gelen proteinler, sporcular için ise çok daha elzemdir.

Kas Protein Sentezi ve Pozitif Nitrojen Dengesini artırır: Triatlon veya uzun mesafe koşusu, ya da fitness, halter gibi ağırlık çalışmaları farketmeksizin metabolik stres antrenman neticesinde farklı seviyelerde oluşur.

Dokularımız yıpranan proteinlerin yerini yeni proteinler sentezleyerek doldurur. Vücut devamlı bir yıkım (katabolizma) ve yapım (anabolizma) halindedir. Eğer vücutta yeterli miktarda protein var ise anabolizma, kas protein sentezi çok daha verimli gerçekleşir. Aksi durumda ise, yıkım, overteining gibi belirtiler artacaktır. Bu yüzden protein alımı elzemdir.

Büyüme hormonu, büyüme faktörleri ve özellikle yüksek miktarda Leucine (L-Lösin) içeren protein kaynakları mTOR aktivasyonunu arttırır. mTOR tüm memeli canlılarda hücresel büyümeyi kontrol eden hormonal sistemdir.

Proteinler yağ yakmanıza yardımcı olur. Termik etkisi yüksek protein (20-30) karbonhidrat (5-10) ve yağa (0-3) göre çok daha yüksek bir termik etki sağlar. Buna diet-induced thermogenesis (DIT) denir.

Protein tozlarının amacı vücudunuzun ihtiyacı olan protein miktarını kolay ve kaliteli bir kaynaktan almanızı sağlamaktır. Günlük alınması gereken protein miktarı kişinin yaşı, antrenman miktarı gibi bir çok faktöre göre değişir. Fitness, Bodybuilding, Ağırlık çalışması yapan kişiler kilosunun 1.5 ile 2 katı Protein alması tavsiye edilir. Bu 80 kilo bir sporcu için 120-160 gr arası protein demektir. Bu miktarı protein içeren besinler, amino asitler ve protein tozlarından alabilirsiniz.

PROTEİN TOZU NASIL KULLANILIR?

Whey Protein tozu kullanımı genelde diğer kullandığınız supplementler ve katı gıda beslenmenize göre değişecektir. Her besin maddesinin sindirim ve emilim süreleri farklıdır. Burada amaç en doğru alım zamanlarını ayarlayıp vücuda düzenli ve en yüksek protein ve amino asit akışını sağlamaktır.

Bazı kaynaklarda protein tozunun zamanlamasının önemli olmadığı yazar fakat BCAA, Glutamine, Arjinin, EAA, veya POSTWORKOUT gibi serbest form amino asitler kullanıyorsanız bunların zamanlaması kullandığınız supplementlerden çok daha az veya çok daha yüksek verim almanızı sağlayacaktır.

Tavsiyemiz serbest form amino asitleri BCAA, Glutamine, Arjinin, EAA, veya POSTWORKOUT gibi amino asitleri Whey Protein veya protein tozundan önce almanızdır. Ayrıca protein oranı düşük olan yemekleri desteklemek için yemeklerle birlikte veya ara öğün olarak alabilirsiniz. Bunu gün içerisinde Protein ihtiyacınızı karşılayamadığınız durumlarda, intermittent fasting türü diyetle aç antrenman yaptığınız zamanlarda proteinin tozu alabilirsiniz.

Unutmayın, spor, ağır antreman ve hastalık gibi metabolik stresler arttıkça Protein ihtiyacınız artar.


Yorum Yap

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.