Arjinin Nedir? Faydaları Nelerdir?

Arjinin Nedir Faydaları Nelerdir

Arjinin, vücutta üretilen bir amino asittir. Vücutta, arjinin proteinlerin yapımında rol oynar ve ayrıca, bazı hormonların üretiminde de gerekli bir bileşendir. Arjinin, vücutta çeşitli biyokimyasal reaksiyonlar sonucu oluşur ve ayrıca, bazı yiyeceklerde de bulunur. Örneğin, et, balık ve süt gibi hayvansal gıdalar arjinin içerir. Arjinin ne işe yarar diye baktığımızda bazı tıbbi ürünlerde de kullanıldığını görürüz. Medikal sektöründe sıklıkla kullanılan arjinin sporcular için de oldukça gerekli bir bileşendir.

Arjinin Faydaları Nelerdir?

Arjininin faydalarına bakmadan önce arjinin nedir ve l-arjinin nedir buna bakmak gerekir. L-arjinin vücutta protein oluşumunu destekleyen; kümes hayvanları, kırmızı et, balık, tam tahıllar, baklagiller, soya ve süt ürünlerinde bulunan bir bileşendir. Aşağıda arjinin nedir ve l-arjinin ne işe yarar sorusuna cevap niteliğinde bazı örneklere yer verilmiştir.

  • Kan basıncını düşürür: Arjinin içeriğindeki polifenoller, ateroskleroz (damar sertliği) önleyici etkisi nedeniyle kan basıncını düşürür.
  • Kolesterolü düşürür: Arjinin içeriğindeki polifenoller, LDL kolesterolünü (kötü kolesterol) azaltır ve HDL kolesterolünü (iyi kolesterol) artırır. Bu, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Kan şekerini düşürür: Arjinin içeriğindeki polifenoller, kan şekeri seviyelerini düşürür ve bu yüzden diyabetikler için faydalı olabilir.
  • Kanser riskini azaltır: Arjinin içeriğindeki polifenoller, kanser hücrelerinin büyümesini önleyici etkisi nedeniyle kanser riskini azaltır.
  • Anti-enflamatuar etkisi vardır: Arjinin içeriğinde bulunan polifenoller, inflamasyonu azaltıcı etkisi nedeniyle ağrı ve iltihaplı hastalıkların semptomlarını azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir: Arjinin içeriğinde bulunan polifenoller, bağışıklık sistemini güçlendirir ve bu nedenle enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale gelirsiniz.
  • Cildi yeniler ve güzelleştirir: Arjinin içeriğinde bulunan polifenoller, cildi yenileme ve güzelleştirme özelliği nedeniyle cildin daha genç görünmesine yardımcı olur.

Spor yapan kişiler için arjinin takviyesi, vücuttaki oksidatif stresi azaltarak, kan dolaşımını düzenleyerek ve anti-enflamatuar etkisi nedeniyle ağrı ve iltihaplı hastalıkların semptomlarını azaltarak spor performansını arttırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, arjinin içeriğinde bulunan polifenoller, vücuttaki oksidatif stresi azaltarak, kas hasarını azaltır ve bu nedenle kas yıkımını azaltarak kas büyümesine yardımcı olur.

Ancak, arjinin takviyesi ile ilgili yapılan çalışmaların çoğu, insanların arjinin takviyesi ile ilgili kısa vadeli etkilerini incelemiştir ve uzun vadeli etkileri hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Takviye kapsüller kullanmanın yanı sıra bolca arjinin içeren besinler tüketerek de arjininin faydalarından yararlanabilirsiniz.

Arjinin Takviyesi Nasıl Kullanılır?

Arjinin takviyesi, genellikle tablet, kapsül veya toz şeklinde satılır. Arjinin takviyesi kullanımı ile ilgili olarak doktorunuza veya eczacınıza danışarak, dozaj ve kullanım koşulları hakkında tavsiyeler almanız gereklidir. Arjinin takviyesi alırken, aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:

  • Uygun dozda kullanın: Arjinin takviyesi alırken, önerilen dozajı takip edin. Aşırı doz alınması, yan etkilere neden olabilir.
  • Uygun zamanda alın: Arjinin ne zaman kullanılır sorusunun kesin bir cevabı olmasa da bu takviyeleri günün belirli zamanlarında almanız tavsiye edilir. Örneğin, yemeklerle birlikte alınması tavsiye edilebilir.
  • Gerekiyorsa suyla alın: Arjinin takviyesi alırken, tablet ve kapsüller suyla alınabilir. Ancak, toz hali için bu geçerli değildir ve özel bir bardak veya kaşık kullanılarak alınmalıdır.
  • Önerilen süre boyunca kullanın: Arjinin takviyesi alırken, önerilen süre boyunca kullanın. Önerilen süre boyunca kullanılmaması veya kullanımının önerilenden daha uzun süre devam etmesi, yan etkilere neden olabilir.

Uygun miktarda ve zamanda alınmaması arjinin zararları kapsamında idrar ve kan testlerinde bazı anomaliler olarak karşımıza çıkabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için arjinin içeren besinleri daha fazla kullanmak ya da takviye alınacaksa doktora danışılarak alınması önemlidir.


Yorum Yap

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.