Pre-workout nedir? Pre-workout ne işe yarar?

Pre-workout nedir? Pre-workout ne işe yarar?

Pre-workout adından da anlaşılacağı üzere antrenman öncesi alınan özel formülasyonlardır. Pre-workout ürünlerinin temel amacı antrenman kalitenizi artırmaktır.

Pre-workout ürünleri birden çok mekanizmayı bir arada barındırır. Bu mekanizmaları sağlayan etken maddeler bir arada sinerjik şekilde çalışır. Temel görevleri:

1- Vazodilatasyon veya NOS olarak bilinen pump etkisi sağlamak. Kas gelişiminde en önemli etkenlerden biri pump etkisidir. Fascia stretch olarak bilinen adale zarının antrenman ile esnetilmesi kas gelişimi için çok önemlidir. Bunun için sitrülin(citrulline), arginine akg, arginine hcl gibi arjinin formları ve nitratlardan zengin maddeler kullanılır. İyi bir pump etkisi için en az 8 gram sitrulin ve arjinin gerekir. Daha azı kaliteli bir pump etkisi sağlamayacaktır.

2- Zihinsel odaklanma, mental focus olarak bilinen uyarıcılar ile sağlanan antrenman konsantrasyonunuzu ve acıya karşı dayanıklılığınızı artıran karışımlardır. Kafein, Sinefrin, Tyrosine, Bacopa Monnieri, A-GPC, Theanine gibi içerikler kullanılır.

3- Daha şiddetli, uzun ve kaliteli antrenman için beta alanin, keratin, betain gibi içerikler kullanılır. Amaç performans ve güç artışı sağlamaktır.

Pre-workout Nasıl Kullanılır? Pre-workout Ne Zaman İçilir?

Antrenmandan 30 dakika önce olabildiğince boş mideye kullanılması tavsiye edilir. Nutrade’in pre-workout ürününü 300 ml suya 30 gr/2 ölçek olacak şekilde kullanabilirsiniz.

Pre-workout ile Kreatin Aynı Anda Kullanılır mı?

Pre-workout ürünleri genelde kreatin içerir. Birlikte almanıza gerek yoktur. Fakat kreatin vücutta belli bir doygunluğa ulaşarak etkisini gösterir. Bu sebeple pre-workout kullanmadığınız günler kreatine kullanmanız faydalı olacaktır. Günlük kreatin dozu 5 gr olmalıdır.

Pre-workout ile Beta Alanin Aynı Anda Kullanılır mı?

Pre-workout ürünleri genelde beta alanin içerir. Birlikte almanıza gerek yoktur. Beta alanin tıpkı kreatin gibi vücutta belli bir doygunluğa ulaşarak etkisini gösterir. Bu sebeple pre-workout kullanmadığınız günler beta-alanin kullanmanız faydalı olacaktır. Günlük beta alanin dozu 6 gr olmalıdır.

Kreatin, Pre-workout Ürünü müdür?

Her ne kadar bazı internet siteleri kreatine pre-workout ürünüdür diye yazsa da, kreatin kas içinde belli bir doygunluğa ulaştığı zaman antrenman kalitenize katkıda bulunur. Bu, günlerce süren kullanımla sağlanan bir durumdur. Antrenman öncesi ve sonrası kreatine almanıza gerek yoktur.

 

Pre-workout Yerine Ne İçilir?

Karpuz yüksek miktarda Sitrülin içerir, aynı şekilde pancar suyu da yüksek oranda nitrat içerir. Fakat Pre-workout etkisi göstermesi için bu besinleri çok yüksek miktarda tüketmeniz gerekir. O yüzden antrenman öncesi için kaliteli pre-workout kullanılır. Yerine bir şey kullanılmaz.

En İyi Pre-workout Nasıl Seçilir?

Pre-workout’ların temelde 3 fonksiyonu vardır. Bu fonksiyonu yerine getiren karışımların miktarı ve türü, ürün kalitesini belirler.

İyi bir Pre-workout için şu kriterler sayılabilir:

– İyi bir pump etkisi için servis başına en az 8 gr sitrülin, arjinin , glutatyon gerekir.

– İçine konulan etken maddelerin bilimsel olarak etki gösterecek dozda olması gerekir. Örneğin; 50 mg Ginseng, 20 mg sinefrin veya 3-5 gr toplam sitrülin arjinin ile kaliteli pre-workout etkisi beklememek lazım.

– Yüksek miktarda beta alanin yanıltıcıdır. Yüzünüzde yaşadığınız batma hissi (paresthesia) sizde etkili bir ürün hissi uyandırabilir. Ama genelde yukarıdaki faktörleri sağlayamayan ürünler bol beta alanin ile bu etkiyi hedefler. Pump etkisine katkısı yoktur.

Antrenman Öncesi Beslenme ve Pre-Workout Kullanımının Önemi

Egzersiz öncesi veya pre-workout supplementleri antrenman kalitenizi arttırır ayrıca sağladığı nitrik oksit etkisi yani vasodilitasyon adale zarının esnemesini sağlayarak kas gelişimi için en önemli kriterlerden olan fascia stretch training’e yardımcı olur. Yapılan ağırlık antrenmanın şiddeti, kalitesi, süresinin artması adale gelişimine pozitif katkı sağlar.

Antrenman öncesi beslenmesi, günlük beslenme planlanmasından çok da farklı değildir. Antrenman öncesi çok dolu mide ile egzersiz öncesi veya pre-workout tüketimi, etkiyi azaltır. Daha boş mideye antrenmandan 30 dakika önce almak gerekir. Pre-workout alımından 1-2 saat öncesi glutamin alımı pre-workout un sağladığı nitrik oksit yani vazodilatasyon olarak bilinen pump etkisine pozitif katkıda bulunur.

 

Beta Alanin Neden Yüzde Batma Etkisi Yapar?

Antrenman öncesi, pre-workout ürünlerinde sıkça kullanılan beta alanin, kullananların yüzünde batma, kaşınma ve karıncalanma hissi yaratır. Bunun sebebi paresthesia olarak bilinir ve zararlı değildir.

Pre-workout Zararlı mıdır?

Pre-workoutların bilinen bir zararı yoktur. Nitrat tabanlı pre-workoutlar yüksek antioksidan desteği ile kullanılmalıdır.

 

Pre-workout Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Antrenman öncesi ne kadar kafein kullanmalıyız?

Kafein Pre-workout ürünlerinin en önemli içeriklerinden olsa da miktarı 275 mg geçmemelidir. 275 mg üstündeki kafein miktarı pump etkisini azaltır.

Pre-workout ile kafein birlikte kullanılır mı?

Preworkout’un içindeki kafein miktarı ve sporcunun kafein toleransı bu sorunun cevabıdır aslında. Biz tavsiye etmiyoruz.

Pre-workout Etkisi İçin Ne kadar Nitrat Kullanmalıyız?

Nitrat – Nitrit – Nitrik Oksit mekanizması üzerinden çalışan nitratlar ile NOX etkisi için gereken miktar ortalama 80 kg bir sporcu için 2-4 gramdır. Doğal yollardan alınan nitratlar sağlıklıdır. Yine de anti oksidanlar ile desteklenmesi gerekir.

Sitrülin Malat ile Sitrülin aynı şey midir?

Sitrülin (Citrulline) Malat formuna göre 1 gramda 0.5 – 0.66 gram sitrulin içerir. 1 gr sitrülinin tamamı Sitrülin içerir.

Pre workout ereksiyon kalitesini arttırır mı?

Evet, pre-workout’lardan aşina olduğunuz nitrik oksit sistemi ereksiyon sırasında da kullanılır. Kaliteli vazodilatasyon daha iyi ereksiyon sağlar. Dr. Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro ve Ferid Murad isimli bilim insanları bu konuda yaptıkları bilimsel çalışma ile Nobel tıp ödülünü kazanmışlardır. Ferid Murad daha sonra Viagra isimli ilacı geliştirmiştir.


Yorum Yap

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.