Post Workout Nedir?

Post Workout Nedir?

Post-workout, çalışma sonrası anlamına gelir. Bu, bir egzersiz programından sonra yapılan beslenme veya diğer bakım işlemlerini ifade eder. Örneğin bir egzersiz sonrası vücudun ihtiyacı olan gıdaları ve suyunu almak veya yorgunluk atmak için yapılan tüm işlemler post-workout işlemleri olarak kabul edilir.

Yaptığınız spor sonrasında kaslarınız yıpranır ve aldığınız doğru besinler ile bu yıpranmalar iyileştirilip kas büyümesi sağlanır. Post-workout işlemleri sırasında ne yaptığınız, hedefinize ulaşma yolunda en önemli unsurlardan biri. Eğer doğru beslenme düzenini sağlayamaz, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bileşenleri ve dinlenme süresini tanıyamazsanız hedefinize ulaşmanız söz konusu olmaz. Bu eksiklerin giderilmesi için post-workout supplementleri kullanılır.

Post-Workout Supplementleri Nedir?

Post-workout supplementleri genellikle protein, amino asitler, karbonhidratlar, glutamin veya kreatin gibi maddeler içerir. Bu maddeler vücutta yorgunluğu azaltmak, kasların onarımını hızlandırmak ve büyümesini desteklemek için kullanılır. Protein, kasların onarımı için gerekli olan amino asitleri sağlar ve kas büyümesini destekler. Amino asitler, kasların onarımı ve büyümesi için gerekli olan esas bileşenlerdir. Karbonhidratlar, enerji kaynaklarını yenilemek için kullanılır. Glutamin, kas yorgunluğunu azaltmak ve kasların onarımını hızlandırmak için kullanılır. Kreatin, enerji üretimini arttırmak ve kas büyümesini desteklemek için kullanılır. Tüm bu bileşenlerin tek seferde alınması verimliliğinizi arttırır.

En etkili Post-Workout Supplementleri

Post-workout takviyeleri içinde en etkili dört alternatif EAA, BCAA, glutamin ve arginin yer alıyor. Nutrade lisansı ile üretilen takviyelerin içeriği ve etkileri ise şu şekilde:

  • BCAA: Yüksek miktarda mTor aktivatörü Lösin içerir; bununla birlikte gluten, laktoz ve aspartam içermez. Vejetaryenler için uygun olan ürün, protein sentezini ve anabolik süreçleri aktive eder. Ürünü inceleyin
  • EAA: Essential Amino Acids, yani EAA protein sentezini maksimize eder. Yüksek oranda BCAA içeren takviye, laktoz, gluten ve alerjen içermez. Bununla birlikte vegan beslenme için de uygun. Ürünü inceleyin
  • Glutamin: Vücutta en çok bulunan serbest amino asit olan glutamine olan ihtiyaç, antrenman gibi fiziksel aktivitelerle zirveye çıkar. Kas yapımında önemli rol oynayan glutamin aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir. Ürünü inceleyin
  • Arginin: Arginin, fiziksel performansı maksimize eden bir bileşen. Çinko ve C vitamini gibi doğal kaynaklarla da beslenebilen arjinin vücutta stresi azaltan bir takviye besin. Ürünü inceleyin

Post-Workout Supplementlerinin Faydaları

Post-workout takviyelerini kullanarak vücudunuza ihtiyaç duyduğu bileşenlerin tamamını sunabileceğinizi garantilersiniz. Ayrıca bu takviyelerin birçok ek faydası bulunur. Bu faydalar şunlardır:

  • Kasların hızlı bir şekilde onarılması ve büyümesi için gerekli protein miktarının alınması
  • Enerji seviyelerinin artması ve hızlı bir şekilde yenilenmesi
  • Anti-enflamasyon sağlaması (şişme, ağrı, iltihaplı süreçleri azaltması)
  • Sindirim sisteminin hızlı bir şekilde çalışması ve besinlerin vücuda daha hızlı emilmesi
  • Antrenman sonrası yorgunluk ve ağrıların azaltılması
  • Vücudun iyileşme hızını arttırması
  • Vücudun elektrolit dengesinin tekrar kurulması
  • Kas yorgunluğunun azaltılması ve daha iyi bir performans elde etmek için destek sağlaması

Post-Workout Supplementleri Ne Zaman ve Nasıl Alınır?

Post workout supplementleri genellikle egzersiz sonrası alınır. Bunun nedeni, vücudun egzersiz sonrası kasların yeniden inşası için protein ve amino asitlere ihtiyacı olmasıdır. Ayrıca kasların en iyi şekilde iyileşmesi ve büyümesi için elektrolitlerin dengeli bir şekilde alınması gerekir. Elektrolit dengesini daha iyi kuracak takviyeleri seçmek bu nedenle oldukça önemli.

Post workout supplementleri, genellikle tok karnına alınır. Çünkü eğer aç karnına alırsanız, vücudunuzun mide boşluğunda yeterli miktarda glikoz olmayacağı için supplementlerin işlevselliği azalır. Günde ne kadar doz alınacağı, hangi supplementlerin kullanılacağına ve kişinin hedeflerine bağlı olarak değişebilir. Her supplementin etkili dozları farklı olabilir, bu yüzden etiketleri okuyun ve uzman bir sağlık profesyonellerinden tavsiye alın. Ayrıca özellikle farklı bir ilaç ya da takviye kullanıyorsanız bir uzamana danışmanız, kullandığınız ilaçların birbiriyle etkileşime girip zararlı etki göstermemesi için önemli.


Yorum Yap

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.