BCAA Nedir?

BCAA Nedir?

BCAA veya dallı zincirli amino asit olarak da bilinen lösin, izolösin ve valin insan vücudunu üretmediği yani dışardan alımı zorunlu olan 9 tane esansiyel amino asitten (EAA) biridir. Kasları oluşturan amino asitlerin yaklaşık %40’ı BCAA’dır. Kas gelişimi için önemli amino asitlerdendir.

Lösin (Leucine) Nedir?

Lösin bilinen en anabolik amino asittir. mTOR diye adlandırılan memeli canlılarda hücresel büyümeyi dolayısıyla kas gelişimini düzenleyen hormonal sistemin temel aktivatörüdür. Kas protein sentezinde anahtar rol oynar.

İzolösin (Isoleucine) Nedir?

Enerji metabolizmasında aktif rol oynar. Kas protein sentezi için elzemdir.

Valin (Valine) Nedir?

Lösin ve izolösin kadar anabolik olmasa da, kas protein sentezi ve gelişim için önemlidir.

BCAA Ne İşe Yarar?

Antrenmanlarda plazma triptofan miktarı artar ve yorgunluk hissi oluşur. Araştırmalar BCAA kullanımında serbest triptofan ile rekabete girerek yorgunluk algısının azaldığını ortaya koymuştur. Beyne daha az triptofan gideceğinden, daha fazla enerjik hissedecek ve daha yüksek performans sağlayacaksınız.

BCAA Nasıl Çalışır?

Birçok amino asitlerin aksine BCAA’lar karaciğeri çoğunlukla es geçerek kasta yıkılır. Diğer amino asitlerdeki yıkım reaksiyonları bu şekilde gerçekleşmez. Dolayısıyla antrenmanda enerji üretiminde rol alır.

Antrenman devam ettikçe enerji için gerçekleşen BCAA yıkımı artar. Triptofan ve BCAA rekabeti burada anahtardır Kas protein sentezinde görev alırken aynı zamanda kan şekerini düzenler. Karaciğer ve kastaki şekeri koruyarak hücrelerin kandan şeker almasını sağlayabilir.

BCAA; protein yıkımını engeller, lösin ile mTOR aktivasyonu sağlar ve protein sentezini tetikleyip, kas protein sentezini artırarak kas gelişimine veya kilo verme döneminde kas kaybını engellemeye destek olabilir.

BCAA’nın Faydaları Nelerdir?

2014 yılında Humberto Nicastro’nun yaptığı bilimsel araştırmalar, yapılan egzersizler ile kandaki lösin miktarında oldukça ciddi düşüşleri göstermiştir. Lösin miktarı aerobik egzersizlerde %11-33, anaerobik laktik antrenmanlarda %5-8 ve bodybuilding gibi kuvvet gerektiren ve ağırlıklı antrenmanlarında %30 oranında düşmektedir. Lösin, egzersizden dolayı oluşan kas hasarını onardığı ve yorgunluk hissini azalttığı kanıtlanmıştır. Kısacası amacınız kas gelişimi, antrenman kalitesi ve antrenman sonrası toparlanma ise BCAA’lar bu konudaki en önemli amino asitlerin başında gelmektedir.

BCAA’ların Vücuttaki Fonksiyonları Nelerdir?

Doms (Delayed Onset Muscle Soreness) diye bilinen antrenman sonrası oluşan kas ağrısı ve mikro adale hasarlarının tamirinde yararlıdır. Kas hamlığına iyi gelir ve kas onarımını destekler. Özellikle ağırlık çalışmalarına yeni başladıysanız, BCAA kullanmanızı öneririz.

BCAA Kilo Verdirir mi?

Yapılan bilimsel araştırmalar esansiyel amino asitlerin ve dolayısıyla diyette BCAA’ların kullanımı yıkım ve kas kaybını önlediğinden, kilo vermeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

BCAA Kilo Aldırır mı?

Evet. BCAA’lar en anabolik amino asitlerin başında gelir ve yeterli kalori ile birlikte kullandığınız takdirde kilo almanıza yardımcı olur.

BCAA Nasıl Kullanılır? Hangi Form BCAA Tercih Edilmelidir?

BCAA’lar tüm serbest form amino asitler gibi diğer besin maddelerinden önce alınmalıdır.

Antrenman Öncesi BCAA Nasıl Kullanılır?

Antrenmandan 1 saat önce 5-15 gr BCAA yeterli olacaktır. Antrenman öncesi 4:1:1 formunda bir ürün daha faydalıdır. Ayrıca pre-workout ile birlikte kullanımı sinerji yaratacaktır.

Antrenman Sonrası BCAA Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Eğer whey protein tozu, kilo aldırıcı karbonhidrat tozu (gainer) veya başka bir supplement kullanıyorsanız, en yüksek emilim için antrenman sonrası önce BCAA, daha sonra diğer takviyeler alınmalıdır. Antrenman sonrası 2:1:1 formunda BCAA veya BCAA 2:1:1 alınmalıdır. Antrenman sonrası en çok ihtiyacınız olan diğer amino asitleri içeren Post-workout veya Esansiyel Amino Asit(EAA) gibi daha kompleks bir amino asit kullanımı daha yararlı olacaktır.

 

BCAA 4:1:1 mi, BCAA 2:1:1 mi Kullanmalıyım?

Antrenman öncesi BCAA 4:1:1 daha yüksek anabolik aktivasyon sağlar. (mTOR) antreman sonrası ise BCAA 2:1:1 toparlanmak ve kas protein sentezini desteklemede daha yararlıdır.

BCAA Ne Zaman Kullanılmalı?

Antrenmandan 1 saat önce, antrenman sırasında veya hemen sonra kullanabilirsiniz. Ayrıca sabah kahvaltısı öncesi BCAA alımı, vücudun katabolizmadan çok daha hızlı çıkmasına yardımcı olur.

BCAA hangi besinlerde bulunur?

Her türlü et, süt, yumurta, tavuk gibi hayvansal gıdalarda bolca BCAA bulunur. Bu besinlerde bulunan peptid formundaki BCAA’nın etkisi vücut tarafından emilim ve sindirim süresinin uzunluğu göz önüne alındığında, supplement formundaki toz BCAA’dan oldukça farklıdır.

BCAA Avantajları ve BCAA Dezavantajları Nelerdir? BCAA’lar Zararlı mıdır?

BCAA’lar kas gelişimi, enerji metabolizması, antrenman sonrası yorgunluğu ve kas ağrılarının giderilmesinde kilit görev üstlenir. Bu yüzden avantaj sağlamaktadır. BCAA ürünlerinin bilimsel olarak kanıtlanmış bir dezavantajı veya zararı yoktur.


Yorum Yap

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.